KULTURELL ÅTERBÄRING
2022 -2020
FÖRFATTARVANDRING I TROLLSKOGEN
Mellan den 12 och 20 september inbjöds till författarvandringar genom den magiska bokskogen tillsammans meed Karin Erlandsson (ÅL), Nick Mulgrew (RSA/GB) och Siphiwo Mahala (RSA) som under två veckor befann sig på Hedlandet residens - mellan Novellfest och Bokmässan i Göteborg.
VOMBSJÖSÄNKANS GALETTE
- en konsthändelse
”Konst är ett utrymme för experiment och reflektion – konsten kan ge förutsättningar för samtal och starta interaktion. Förhoppningsvis med aspekter av odling som konkret realitet men också abstraktioner av vår existens.”
Kvällens program skapdes av konstnären Gunnel Pettersson utifrån ett alldeles särskilt möte med örten bovete i ett artfattigt landskap. Publiken spisade Hjalmar Dahms galetter, fick receptet med sig hem, hörde Amit Sens musik baserad på ljud från bovete som skalas och mals och lyssnade på författaren Therese Uddenfeldts problematisering av polariseringen av världen som lokal eller global för att sedan ingå i ett avslutande publiksamtal lett av Sophie Holgersson från Hedlandet residens. Konsthändelsen var en del av Arna-projektet Växande historia i samarbete med Hedlandets Residens och Torna Hällestad Lanthandel.
FIRESIDE STORIES
Under den första augustikvällens skymning samlades vi kring elden och lyssnade till de tre berätterskornas historier. Med ett personligt perspektiv och engagemang tog dessa skådespelare sig an befintliga verk och gjorde dem till sina.
Berätterskorna valde och framförde angelägna berättelser, utan manus, berättelser som behöver berättas i detta nu. Folksagor, nyskrivet eller klassiker - dessa är historiens kärna, berättelsens essens som genomsyrade en stämningsfylld stund kring lägerelden. Upplyftande, vemodigt, lite läskigt - och lika magiskt som enkelt.
Berätterskor: Kajsa Halldén, Sandra Liljegren Gonçalves
och Vilma Linton
Regi/Dramaturgi: Marie Parker Shaw
VI SOM INTE HANN TA FARVÄL
Magnus Skogsberg Tear, Erik Bäfving och Sophie Holgersson har en gemensam erfarenhet, en erfarenhet de över tiden utforskat och formulerat omtill musik, film och lyrik. En halsbrytande helkväll med musik, film och textläsning på ett existentiellt tema i en gemytlig form.
KLOND(AI)KE
- den galna jakten på det nya guldet, framtidens krigsföring och den nya världsordningen.
Militär makt och ekonomisk framgång förutspås allt mer bero på att man utvecklar AI, något som utöver datorkraft och kunnande kräver stora mängder data. Följaktligen ser vi tempot öka i företags och staters jakt på mer och mer data om allt mellan himmel och jord. Utvecklingen av AI, liksom den datajakt som den lett till, ritar i detta nu om rättsliga spelplan i och mellan länder och ställer juridiken inför nya frågor: Äger människor och samhällen data om sig själva? Gäller regler om frihandel dataöverföringar? Vilka sorters AI-vapen får utvecklas? Och vem ska egentligen ställas till svars när mördarrobotar begår krigsbrott? Det var bland annat dessa frågor rättsvetarna Gregor Noll och Leila Brännström pratade om.
FRAMTIDENS BERÄTTELSER
Framtidens berättelser påverkar redan nu det som kommer att hända - sedan, i framtiden. Under hösten 2021 genomfördes samtal om samtidens och framtiden på Torna Hällestads Lanthandel. Inbjudna till samtal var Håkan Wallander - professor i markbiologi, Helena Röhr - regissör, dramatiker och sångerska, Per-Anders Rudelius - dokumentärfilmare och regissör, Erik Bäfving dramaturg och klippare, Lars Magnar Enoksen - runolog och glimabrottare, Helena Thorfinn - författare och Jayne Svennugsson - professor i systematisk teologi. Varje samtal avslutades med en Flaskpost till framtiden.
NÄR DET SOM REDAN HAR HÄNT FÅR ETT SLUT
- Niklas Qvarnström
Niklas Qvarnström debuterade för trettio år sedan som litteraturkritiker, för tjugo år sedan som författare och i år som poet med episka "Irenes tillstånd och andra formler" - en diktsvit som när den skrivs – i framtiden – har allting redan hänt.
TRÄDKONSERT
Träd, skog och människor - en hommage till träd.
Det började som en idé en kulen eftermiddag, varför inte göra en Trädkonsert tillsammans, vi som just då var här på Hedlandet. Med stöd från Lunds kommuns AIR- satsning blev idén verklighet och den 31 juli 2021 uruppfördes ett sällan skådat allkonstverk - en trädkonstverk där dans, musik, sång, funderingar och bokträd möts. Trädkonserten är inspirerad av bokskogen och allt som lever i, under, över och genom den. Verket var tillfälligt och strävade efter att skapa tid och rum för gemensam existentiell tanketid i Knivsåsens sluttning.
Medverkande: Harald Leander, Anette Lindbäck, Niko Röhlcke, Lotta Johansson, Torbjörn Svedberg, Christer Romin, Inge Lindbäck, Emma Ribbing, Emil Jensen, Joakim Pinotti och Malin My Nilsson.
Idé och koncept: Sophie Holgersson och Helena Röhr
Text: Emil Jensen och Sophie Holgersson
Musik: Niko Röhlcke och Emil Jensen
Konstnärlig ledning: Helena Röhr
Ljuddesign: Joakim Barfalk
POESI UNDER KULTURKVÄLLEN I TORNA HÄLLESTAD
Under kulturkvällen läste Åsa Maria Kraft, Arne Hugo Støland och Kristofer Flensmarck ur sina senaste verk på Lanthandelns vindsvåning.
Åsa Maria Kraft är bosatt i Lund. Hennes böcker rör sig i gränslandet mellan poesi och prosa och debuterade 1997 med 4 Påhitt. Diktsamlingen Randfenomen kom ut 2015 och tilldelades Gerard Bonniers Lyrikpris. Under våren 2021 gav Kraft ut diktsamlingen Grus.
Arne Hugo Stølan kommer ursprungligen från Norge men är numera bosatt i Lund. Debuterade 1987 med samlingen Min tid med Mathilde, och har genom åren skrivit ett antal verk varav den senaste är Tulipanforestillingen som gavs ut på 2021. Ett verks som kännetecknas av Arne Hugos överraskande blick och precisa bildspråk.
Kristofer Flensmarck är en svensk poet och författare som är uppvuxen i Vä utanför Kristianstad, men bor numera i Malmö. Kristofer debuterade 2005 med diktsamlingen Stilla en björn på Natur & Kultur och har givit ut dussinet böcker på fem olika förlag.
FILOSOFISKA RUMMET
Filosofiska rummet var på Hedlandet och funderade över om det är dags för nya utopier och oom vi behöver vi nya framtidsvisioner? Vart är vi på väg och på vilket sätt kan en filosof och/eller professionell berättare bidra till en framtida samhällsordning som är hållbar och uthållig? Kanske genom att gestalta framtiden och ge människor möjlighet att känslomässigt knyta an till det som ännu inte är - för att bli goda förmödrar/fädrer? Kan berättelser skapa förändring, öppna upp för möjligheter genom att föreställa framtiden. Berättelser som skissar, kommer med förslag och undersöker (framtiden) genom att förmedla visioner och utforskande lösa redan existerande problem likväl som ännu okända problem.
Medverkande var Torill Kornfeldt - vetenskapsjournalist och författare med biologi som specialområden och med fokus på hur ny teknologi kommer att förändra samhället.Dan Jönsson - författare, kulturskribent och kritiker i Dagens Nyheter, essäist sedan trettio år i tidskriften 20TAL samt medarbetar i Sveriges Radios OBS! Kulturkvarten.Bengt Brülde - författare och filosof verksam vid Göteborgs universitet med fokus på livskvalitet, hälsofilosofi och frågor om livets mening.