Christina Hesselholdt
4 september
19.00
Botulfshörnan - Stadshallen i Lund
Vad kan få en människa att döda den person som står honom allra närmast, skära ut offrets hjärta och fly med det fuktiga organet genom ett frostigt landskap?
Den fjärde september välkomnar vi den danska stjärnförfattaren Christina Hesselholdt till Botulfshörnan i Stadshallen, för uppläsning och samtal med Theresa Benér och översättaren Jonas Rasmussen.
Tre av Christina Hesselholdts (f. 1962) första fyra böcker bildar en trilogi. Titlarna utkom 1991 (debuten medKöket, gravkammaren & landskapet), 1993 (Det dolda) reps. 1997 (Utsikten), och 1999 utgavs de i Danmark i en gemensam volym som betitlades Trilogin. Nu kan vi för första gången läsa detta starkt koncentrerade mästerverk på svenska i översättning av Jonas Rasmussen, som också medverkar i samtalet.
I "Det enastående" borrar Hesselholdt skoningslöst i människans komplexa inre – hur trauman påverkar våra val, våra relationer och vårt handlande genom hela livet – men detta helt utan att psykologisera. Stilen är saklig och objektivt registrerande. De tre romanerna är mycket koncentrerade, stilistiskt stramt hållna och språkligt exakta, vilket var karaktäristiskt för det danska 90-talets nya generationen prosaister. Författaren löser upp romangenren genom att reducera en kronologisk berättelse till scener som bildar den slags mosaik som läsaren får ta del av.
Christina Hesselholdt räknas till en av Nordens mest betydande författare, en flerfaldig prismottagare med femton böcker sedan debuten 1991 bakom sig, varav flera kritikersuccéer, såsom Sällskapet (på svenska 2017).
Theresa Benér är verksam i svenska media som teaterkritiker och kulturskribent, specialiserad på europeisk samtidsteater och är även delägare till bokhandeln Bokvärlden i Malmö.
Fritt inträde, föranmälan rekommenderas: anmäl ditt intresse till info@hedlandetresidens.se
Evenemanget arrangeras av Hedlandet residens i samarbete med Palaver Press och med stöd av Region Skåne, Lunds kommun och Kulturrådet.
HEDLANDET PÅ BOTULFSHÖRNAN 2024
TIDIGARE
Hästen: föredrag och samtal med Axel Lindén
”Att hålla hästen i lagom travtempo är ett hantverk som verkar kräva exakt hälften av min mentala kapacitet. Jag kan tänka samtidigt, men inte alltför komplicerade saker. Enkelt förnuft säger att den industriella civilisationen inte är hållbar. Samtidigt är det ren galenskap att påpeka det.” Hästen är en kort roman, med strama och vackra beskrivningar av skogsarbetets hårdhet, om vad förhållandet till arbetsdjuret egentligen kan innebära, med berättarens samtidigt ihärdiga och uppgivna avståndstagande från den av honom så avskydda industriella civilisationen som katalysator: för tvivlet på det privata motståndets verkan, för en sned humor i självbetraktelsen, för klara och tydliga utfall mot systemet. En icke-tendentiös klimatkrislitteratur? En samtidigt sturig och komisk civilisationskritik?
Axel Lindén (f 1972) debuterade 2017 med ”Fårdagboken” och utkom 2020 med ”Tillstånd: Varannan gran, varannan tall och andra orimligheter” för vilken Lindén tilldelades Aftonbladets litteraturpris. Hans senaste roman ”Hästen” har fått ett - om än försenat - imponerat mottagande i dagspressen och uppmärksammats i SvT:s Babel. ”En roman om att säga nej till en civilisation som inte accepterar ett nej”, som Victor Malm skrev om boken i Expressen Kultur.
”Jag pekar på stockarna. Det är trevligt att ha nån att prata med. Och en häst är trots allt inte lika främmande som en älg eller svan. Den här står ju kvar.”
MODEMINNE
- föreläsning med Philip Warkander
Generellt sett blickar mode framåt medan minnen länkar oss till det förflutna. Samtidigt är kläder bland de mest personliga föremål vi har, och minnen av särskilda händelser och personer är inte sällan förknippade med vad vi (eller någon annan) bar vid tillfället. Även mode som fenomen blickar ofta bakåt, och skapar nytt genom att omtolka det förgångna. I föredraget berättar Philip Warkander, forskare vid Lunds universitet, om de många och ofta paradoxala sätt som mode och minnen går i dialog med varandra, och sättet vi kan förstå tidens mekanismer genom våra minnen av mode.
Föredraget utgår från den nyutkomna boken Modeminne, skriven tillsammans med Hanna Wittrock, socialantropolog och lektor i textilt management vid högskolan i Borås, och handlar om mode som stimuli för minnet: hur ett klädesplaggs design och taktila egenskaper kan frammana hågkomster hos både bärare och betraktare. Och hur en händelse eller tidsepok kan komma att symboliseras av ett särskilt plagg eller mode. Boken bygger på intervjuer med bland andra Åsa Linderborg, Lill Lindfors, Sunil Munshi, Mustafa Panshiri, Marina Schiptjenko, Andrès Stoopendaal och Anna-Karin Wyndhamn.
Philip Warkander är lektor i textilt management vid högskolan i Borås samt forskare vid Lunds universitet. Han skriver regelbundet om mode och design för Expressen Kultur samt för Sydsvenskan/HD.
Föreläsningen genomfördes den 29 februari.
HEDLANDET PÅ BOTULFSHÖRNAN 2023
VI LEKER INTE PÅ GRAVAR
-
Jenny Tunedal och UKON om Emily Dickinsons poesi
Den 7 december var det premiär för Hedlandet på Botulfshörnan med ett samtal om "Vi leker inte på gravar" vilket även är titeln på Faskikel 26, den tredje Dickinsontiteln i översättning av Jenny Tunedal och Ulf Karl Olov Nilsson som Anti editör ger ut. Ett samtal för att vidga samtalet om det oöversättliga i Dickinsons dikter till hennes syn på poesin som sådan samt även ge en förklaring till vad en "faskikel" är och varför det heter så, samt möjligen vara oense om hur det uttalas. Samtalet modererades av Kettil Kasang.
Programmen arrangeras av Hedlandet residens, i samarbete med Lunds kommun och med stöd av Region Skåne.