BYBLIOTEK I LANTHANDELN!

Bibliotek vet alla vad det är – men vad är ett Bybliotek?

Kanske en bokhylla i Lanthandeln, här i Torna Hällestad?

En bokhylla som fylls på med böcker som någon läst, älskat

och vill dela med sig av. Böcker som sedan bli lånade och

lästa av någon annan? Där det på bokens försättsblad står

vem som donerat just den boken och varför just denna bok,

av just denna författaren berört just den personen. När sedan någon annan lånar den donerade favoritboken så skriver den personen in sitt namn i samma bok – ja, du förstår principen. Lite som ett privat bibliotek, fast i en offentlig miljö.

       Men vad tusan, ska jag ge bort min favoritbok? - kanske någon tänker och tycker att det här med Bybliotek är en fånig och befängd idé. Men nej – så är det inte alls tänkt. Just den volym som kanske hängt med i åratal och passar så bra i den egna rockfickan eller bokhyllan får stanna kvar där – men boken finns antagligen andra upplagor, nytryck och inte minst på antikvariat för nyinskaffning, eller hur?

      Utöver den glädje och bildning som läsandet ger, är det ju fantastiskt roligt och intressant att få dela sin läsupplevelse med andra. Därför kommer vi då och då bjuda in till både Litteraturbar och Läskalas (för de lite yngre läsarna i byn). Ibland dyker det upp en författare, ibland blir det en stunds högläsning, vid något tillfälle pågår ”shared reading” eller så ses byns läsande invånare i all sin enkelhet ett par timmar över ett glas och pratar om litteratur.

     Så, vill du donera en av dina favoritböcker till Byblioteket, för att i din tur få låna någon annans är du nu varmt välkommen att göra det! 

    Du har möjlighet att lämna din särskilt utvalda bok till Byblioteket under april på Lanthandelns övervåning och vi siktar på att inviga Byblioteket den 1 maj 2022!


SAMTAL OM SAMTIDEN OCH FRAMTIDENS BERÄTTELSER

Framtidens berättelser påverkar redan nu det som kommer att hända - sedan, i framtiden. Under hösten 2021 genomförs samtal om samtidens och framtidens berättelser på Torna Hällestads Lanthandel. Inbjudna till samtal under 2021 var Håkan Wallander - professor i markbiologi, Helena Röhr - regissör, dramatiker och sångerska, Per-Anders Rudelius - dokumentärfilmare och regissör, Erik Bäfving dramaturg och klippare, Lars Magnar Enoksen - runolog och glimabrottare, Helena Thorfinn - författare och Jayne Svennugsson - professor i systematisk teologi. Varje samtal avslutas med en Flaskpost till framtiden. 


POESI UNDER KULTURKVÄLLEN I TORNA HÄLLESTAD

Under kulturkvällen den 6 november läste Åsa Maria Kraft, Arne Hugo Støland och Kristofer Flensmarck ur sina senaste verk på Lanthandelns vindsvåning.


Åsa Maria Kraft är bosatt i Lund. Hennes böcker rör sig i gränslandet mellan poesi och prosa och debuterade 1997 med 4 Påhitt. Diktsamlingen Randfenomen kom ut 2015 och tilldelades Gerard Bonniers Lyrikpris. Under våren 2021 gav Kraft ut diktsamlingen Grus.


Arne Hugo Stølan kommer ursprungligen från Norge men är numera bosatt i Lund. Debuterade 1987 med samlingen Min tid med Mathilde, och har genom åren skrivit ett antal verk varav den senaste är Tulipanforestillingen som gavs ut på 2021. Ett verks som kännetecknas av Arne Hugos överraskande blick och precisa bildspråk.


Kristofer Flensmarck är en svensk poet och författare som är uppvuxen i Vä utanför Kristianstad, men bor numera i Malmö. Kristofer debuterade 2005 med diktsamlingen Stilla en björn på Natur & Kultur och har givit ut dussinet böcker på fem olika förlag och utkommer nu med ytterligare en bok Signal på ett nytt Malmöbaserat förlag - Anti.


SKRIVYTA SYD

Skrivyta Syd är ett 1-årigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare. Skrivyta Syd ska bidra till att skapa en levande litterär miljö i södra Sverige och att man ska kunna leva och verka som författare i Sydsverige och inte känna sig tvungen att flytta för att få tillgång till nätverk och andra resurser. Skrivyta Syd inleds med en vecka på Hedlandet residens i Skåne där

deltagarna får lära känna varandra, fördjupa sitt skrivande samt möta författarna Lina Wolff, Tomas Bannerhed och Kristofer

Flensmarck som är manuscoacher till deltagarna. Författarna som deltar i Skrivyta Syd är: Ola Rydberg (Blekinge), Krystallia Sakellariou (Halland), Amale Hanna Dawod (Jönköping), Niels Vonberg (Kalmar), Mija Åhlander (Kronoberg) och Nina Pascoal (Skåne).TRÄDKONSERT 

Träd, skog och människor - en hommage till träd. 

Det började som en idé en kulen eftermiddag, varför inte göra en Trädkonsert tillsammans, vi som just då var här på Hedlandet. Med stöd från Lunds kommuns AIR- satsning blev idén verklighet och den 31 juli 2021 uruppfördes ett sällan skådat allkonstverk - en trädkonstverk där dans, musik, sång, funderingar och bokträd möts. Trädkonserten är inspirerad av bokskogen och allt som lever i, under, över och genom den. Verket var tillfälligt och strävade efter att  skapa tid och rum för gemensam existentiell tanketid i Knivsåsens sluttning. 


Medverkande: Harald Leander, Anette Lindbäck, Niko Röhlcke

Lotta Johansson, Torbjörn Svedberg, Christer Romin, Inge Lindbäck

Emma Ribbing, Emil Jensen. Joakim Pinotti, Malin My Nilsson.

Idé och koncept: Sophie Holgersson och Helena Röhr

Text: Emil Jensen och Sophie Holgersson

Musik: Niko Röhlcke och Emil Jensen

Konstnärlig ledning: Helena Röhr

Ljuddesign: Joakim Barfalk
I BÖRJAN AV OKTOBER 2020 VAR P1´s FILOSOFISKA RUMMET PÅ BESÖK!

Tid för nya utopier? Behöver vi nya framtidsvisioner?

Vart är vi på väg och på vilket sätt kan en filosof och/eller professionell berättare bidra till en framtida samhällsordning som är hållbar och uthållig? Kanske genom att gestalta framtiden och ge människor möjlighet att känslomässigt knyta an till det som ännu inte är - för att bli goda förmödrar/fädrer? Kan berättelser skapa förändring, öppna upp för möjligheter genom att föreställa framtiden. Berättelser som skissar, kommer med förslag och undersöker (framtiden) genom att förmedla visioner och utforskande lösa redan existerande problem likväl som ännu okända problem.


Medverkande var Torill Kornfeldt - vetenskapsjournalist och författare med biologi som specialområden och med fokus på hur ny teknologi kommer att förändra samhället. Dan Jönsson - författare, kulturskribent och kritiker i Dagens Nyheter, essäist sedan trettio år i tidskriften 20TAL samt medarbetar i Sveriges Radios OBS! Kulturkvarten. Bengt Brülde - författare och filosof verksam vid Göteborgs universitet med fokus på livskvalitet, hälsofilosofi och frågor om livets mening.