HEDLANDET RESIDENS - En hållplats för berättelser

HÄNT 2023


HÄNT 2020 - 2022

RINGA HEM - IDA BÖRJEL 

Ida Börjel är poet och översättare och debuterade 2002 med "Sond" och till hösten  kommer "Omsorgslabyrinten". Ida Börjel har belönats med många litterära priser från bl.a. Sveriges Radio, Svenska Akademin, Frödingsällskapet, Skånes lkulturpris 2021 samt Rausingstpriset. Ida har vistas på Hedlandet i omgångar och då utforskat mullvadars liv och leverne.


Under kvällen den åttonde april talade Ida med utgångspunkt från dokumentärdikten "Ringa hem" om litteraturaktivism, språket, Ryssland, Ukraina och det angelägna att inte tystna, att engagera sig och om harar. 


"Ringa hem" är en dokumentärdikt, som bygger på ryska soldaters telefonsamtal hem från frontlinjerna i Ukraina under den ryska invasionen 2022. Samtalen har avlyssnats, tran­skriberats och offentliggjorts på internet av den ukrainska underrättelse­tjänsten. I Ringa hem har ett urval av dessa ljudupptagningar översatts vidare till svenska, tolkats och varsamt redigerats till dokumentära dikter. Det rör sig om samtal till den närmaste familjen: soldaterna har ringt till mamma, till mamma, till mormor, till sin partner eller fru.

 "Minnenas pendel - en resa i Tomas Tranströmers landskap"

Den 27 januari var det filmvisning på Torna Hällestad Lanthandel med utsnutt från "Minnenas pendel - en resa i Tomas Tranströmers landskap" - en dokumentärfilm

(work in progress) om Tomas Tranströmers kreativa rum av Marie Thorin och Gabriella Ceom. FÖRTATTARVANDRING I TROLLSKOGEN

Mellan den 12 och 20 september inbjöds till författarvandringar genom den magiska bokskogen tillsammans meed Karin Erlandsson (ÅL), Nick Mulgrew (RSA/GB) och Siphiwo Mahala (RSA) som under två veckor befann sig på Hedlandet residens - mellan Novellfest och Bokmässan i Göteborg.

VOMBSJÖSÄNKANS GALETTE - en konsthändelse


”Konst är ett utrymme för experiment och reflektion – konsten kan ge förutsättningar för samtal och starta interaktion. Förhoppningsvis med aspekter av odling som konkret realitet men också abstraktioner av vår existens.”


Kvällens program skapdes av konstnären Gunnel Pettersson utifrån ett alldeles särskilt möte med örten bovete i ett artfattigt landskap. Publiken spisade Hjalmar Dahms galetter, fick receptet med sig hem, hörde Amit Sens musik baserad på ljud från bovete som skalas och mals och lyssnade på författaren Therese Uddenfeldts problematisering av polariseringen av världen som lokal eller global för att sedan ingå i ett avslutande publiksamtal lett av Sophie Holgersson från Hedlandet residens. Konsthändelsen var en del av Arna-projektet Växande historia i samarbete med Hedlandets Residens och Torna Hällestad Lanthandel.

FIRESIDE STORIES

Under den första augustikvällens skymning samlades vi kring elden och lyssnade till de tre berätterskornas historier. Med ett personligt perspektiv och engagemang tog dessa skådespelare sig an befintliga verk och gjorde dem till sina. 
   Kajsa Halldén, Sandra Liljegren Gonçalves och Vilma Linton valde och framförde angelägna berättelser, utan manus, berättelser som behöver berättas i detta nu. Folksagor, nyskrivet eller klassiker - dessa är historiens kärna, berättelsens essens som genomsyrade en stämningsfylld stund kring lägerelden.  Upplyftande, vemodigt, lite läskigt - och lika magiskt som enkelt.


Medverkande: Kajsa Halldén, Sandra Liljegren Gonçalves

och Vilma Linton

Regi/Dramaturgi: Marie Parker Shaw

Vi som inte hann ta förväl...

Magnus Skogsberg Tear (regissör, skådespelare, sångtextsförfattare och artist),Erik Bäfving (klippare och regissör) och Sophie Holgersson (dramatiker)har en gemensam erfarenhet, en erfarenhet de över tiden utforskat och formulerat om till musik, film och lyrik.En halsbrytande helkväll med musik, film och textläsning på ett existentiellt tema i en gemytlig form.

Klond(AI)ke - Den galna jakten på det nya guldet, framtidens krigsföring och den nya världsordningen.

Militär makt och ekonomisk framgång förutspås allt mer bero på att man utvecklar AI, något som utöver datorkraft och kunnande kräver stora mängder data. Följaktligen ser vi tempot öka i företags och staters jakt på mer och mer data om allt mellan himmel och jord. Utvecklingen av AI, liksom den datajakt som den lett till, ritar i detta nu om rättsliga spelplan i och mellan länder och ställer juridiken inför nya frågor: Äger människor och samhällen data om sig själva? Gäller regler om frihandel dataöverföringar? Vilka sorters AI-vapen får utvecklas? Och vem ska egentligen ställas till svars när mördarrobotar begår krigsbrott? Det var bland annat dessa frågor rättsvetarna Gregor Noll och Leila Brännström pratade om.

När det som redan har hänt får ett slut - Niklas Qvarnström

Niklas Qvarnström debuterade för trettio år sedan som litteraturkritiker, för tjugo år sedan som författare och i år som poet med episka "Irenes tillstånd och andra formler" - en diktsvit som när den skrivs – i framtiden – har allting redan hänt.

Framtidens berättelser

Framtidens berättelser påverkar redan nu det som kommer att hända - sedan, i framtiden. Under hösten 2021 genomfördes samtal om samtidens och framtiden på Torna Hällestads Lanthandel. Inbjudna till samtal under 2021 var Håkan Wallander - professor i markbiologi, Helena Röhr - regissör, dramatiker och sångerska, Per-Anders Rudelius - dokumentärfilmare och regissör, Erik Bäfving dramaturg och klippare, Lars Magnar Enoksen - runolog och glimabrottare, Helena Thorfinn - författare och Jayne Svennugsson - professor i systematisk teologi. Varje samtal avslutas med en Flaskpost till framtiden.

TRÄDKONSERT

Träd, skog och människor - en hommage till träd.

Det började som en idé en kulen eftermiddag, varför inte göra en Trädkonsert tillsammans, vi som just då var här på Hedlandet. Med stöd från Lunds kommuns AIR- satsning blev idén verklighet och den 31 juli 2021 uruppfördes ett sällan skådat allkonstverk - en trädkonstverk där dans, musik, sång, funderingar och bokträd möts. Trädkonserten är inspirerad av bokskogen och allt som lever i, under, över och genom den. Verket var tillfälligt och strävade efter att skapa tid och rum för gemensam existentiell tanketid i Knivsåsens sluttning.


Medverkande:Harald Leander, Anette Lindbäck, Niko Röhlcke

Lotta Johansson, Torbjörn Svedberg, Christer Romin, Inge Lindbäck

Emma Ribbing, Emil Jensen. Joakim Pinotti, Malin My Nilsson.

Idé och koncept:Sophie Holgersson ochHelena Röhr

Text:Emil Jensen ochSophie Holgersson

Musik:Niko Röhlcke och Emil Jensen

Konstnärlig ledning:Helena Röhr

Ljuddesign:Joakim Barfalk

POESI UNDER KULTURKVÄLLEN I TORNA HÄLLESTAD

Under kulturkvällen den 6 november läste Åsa Maria Kraft, Arne Hugo Støland och Kristofer Flensmarck ur sina senaste verk på Lanthandelns vindsvåning.


Åsa Maria Kraft är bosatt i Lund. Hennes böcker rör sig i gränslandet mellan poesi och prosa och debuterade 1997 med 4 Påhitt. Diktsamlingen Randfenomen kom ut 2015 och tilldelades Gerard Bonniers Lyrikpris. Under våren 2021 gav Kraft ut diktsamlingen Grus.


Arne Hugo Stølan kommer ursprungligen från Norge men är numera bosatt i Lund. Debuterade 1987 med samlingen Min tid med Mathilde, och har genom åren skrivit ett antal verk varav den senaste är Tulipanforestillingen som gavs ut på 2021. Ett verks som kännetecknas av Arne Hugos överraskande blick och precisa bildspråk.


Kristofer Flensmarck är en svensk poet och författare som är uppvuxen i Vä utanför Kristianstad, men bor numera i Malmö. Kristofer debuterade 2005 med diktsamlingen Stilla en björn på Natur & Kultur och hargivit ut dussinet böcker på fem olika förlag och utkommer nu med ytterligare en bok Signal på ett nytt Malmöbaserat förlag - Anti.

SKRIVYTA SYD

Skrivyta Syd är ett 1-årigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare. Skrivyta Syd ska bidra till att skapa en levande litterär miljö i södra Sverige och att man ska kunna leva och verka som författare i Sydsverige och inte känna sig tvungen att flytta för att få tillgång till nätverk och andra resurser. Skrivyta Syd inleds med en vecka på Hedlandet residens i Skåne där

deltagarna får lära känna varandra, fördjupa sitt skrivande samt möta författarna Lina Wolff, Tomas Bannerhed och Kristofer

Flensmarck som är manuscoacher till deltagarna. Författarna som deltar i Skrivyta Syd är: Ola Rydberg (Blekinge), Krystallia Sakellariou (Halland), Amale Hanna Dawod (Jönköping), Niels Vonberg (Kalmar), Mija Åhlander (Kronoberg) ochNina Pascoal (Skåne).

I BÖRJAN AV OKTOBER 2020 VAR P1´s FILOSOFISKA RUMMET PÅ BESÖK!

Tid för nya utopier? Behöver vi nya framtidsvisioner?

Vart är vi på väg och på vilket sätt kan en filosof och/eller professionell berättare bidra till en framtida samhällsordning som är hållbar och uthållig? Kanske genom att gestalta framtiden och ge människor möjlighet att känslomässigt knyta an till det som ännu inte är - för att bli goda förmödrar/fädrer? Kan berättelser skapa förändring, öppna upp för möjligheter genom att föreställa framtiden. Berättelser som skissar, kommer med förslag och undersöker (framtiden) genom att förmedla visioner och utforskande lösa redan existerande problem likväl som ännu okända problem.


Medverkande var Torill Kornfeldt - vetenskapsjournalist och författare med biologi som specialområden och med fokus på hur ny teknologi kommer att förändra samhället. Dan Jönsson - författare, kulturskribent och kritiker i Dagens Nyheter, essäist sedan trettio år i tidskriften 20TAL samt medarbetar i Sveriges Radios OBS! Kulturkvarten. Bengt Brülde - författare och filosof verksam vid Göteborgs universitet med fokus på livskvalitet, hälsofilosofi och frågor om livets mening.